Omgeving

Warmond is een vriendelijk dorp in de drukke Randstad direct gelegen ten noorden van Leiden en gemakkelijk bereikbaar via de A44. Het is tevens een rustig dorp, met in de directe omgeving de Kagerplassen, met uitzicht op het Groene Hart en grenzend aan de Bollenstreek.

Warmond is ook een oud dorp. Gelegen op een 4000 jaar oude strandwal en tot in de jaren 50 van de vorige eeuw nog beschermd door een tolhek.

Bos in de nabije omgeving

Bos in de nabije omgeving

Kortom, Warmond is van alle markten thuis. Het heeft een bos, een kasteel, een kerkruïne uit de 80-jarige oorlog compleet met riddergraven, mooie buitenhuizen en volop mogelijkheden om te recreëren.

Groene Hart

In Warmond begint het Groene Hart. De negen molens in de verschillende polders die deel uitmaken van Warmonds grondgebied, verlenen Warmond zijn Hollandse charme, net als de typische Zuid-Hollandse boerderijen in en buiten de dorpskern, zoals het Zwanenburg, Ouderswens, de Burcht, de Eenzaamheid, Sophia-hoeve en Nieuw-Alkemade.
Op de zaterdagse mini-markt wordt ook eigengemaakte boerenkaas verkocht.

Bollenstreek

Dorpstraat in Warmond

Dorpstraat, Warmond

In Warmond beginnen ook de bollenvelden. Afhankelijk van het weer is de Bollenstreek van half maart tot half mei één kleurenpracht, met als topper natuurlijk het bloemencorso van de bollenstreek, meestal gepland in het laatste weekend van april.

Diverse door onze vrijwilligers ontwikkelde fietsroutes lopen dan ook dwars door deze bloeiende bollenvelden.

Teylingen

Warmond vormt samen met Sassenheim en Voorhout, sinds januari 2006, de gemeente Teylingen. De naam stamt uit de 9e eeuw en verbindt de 3 dorpen met elkaar. Zo stond in Warmond het steenhuis van heer Dirk van Teylingen en kasteel Oud-Teylingen en staat Nieuw-Teylingen (de huidige ruïne) op de grens van Sassenheim en Voorhout.

Ook Sassenheim en Voorhout zijn een bezoek waard.

Behalve een bezoek aan de reeds genoemde ruïne kunt u natuurlijk ook gewoon in Sassenheim heerlijk winkelen.

In Voorhout staat bijvoorbeeld het geboortehuis van de beroemde medicus en botanicus Herman Boerhaave.

Nabije activiteiten

  • Zwemmen
  • Zeilen, kanovaren
  • Tennis
  • Golfen
  • Vissen
  • Winkelen
  • Museumbezoek
  • Strand op 10 km afstand
  • Keukenhof op 10 km afstand